Sluit het filmpje na het bekijken.
Hoe werkt de maag? - Explania
De maag heeft de volgende functies:
- tijdelijk bewaren van voedsel;
- maagsap afscheiden voor de chemische vertering;
- kneden en mengen van het voedsel met het maagsap (de motiliteit of de mechanische vertering);
- het voedsel continu in kleine porties doorgeven aan de dunne darm (de peristaltiek).
DE CHEMISCHE VERTERING
In het bovenste gedeelte van de maag wordt het maagsap geproduceerd.
Wist je dat de maag 2.5 tot 3 liter maagsap produceert per dag...
Dit maagsap bestaat uit:
- Water, dat dienst doet als oplosmiddel en transportmiddel.
- Enzymen, waaronder pepsine (proteïnase), die grote eiwitten in kleinere stukken (polypeptides) splitsen. Pepsine wordt als pepsinogeen afgescheiden. Dit is een niet-actief voorstadium van pepsine, zodat de eigen maagwandcellen niet worden afgebroken. Door zoutzuur wordt pepsinogeen geactiveerd tot pepsine.
- Slijm wordt in grote hoeveelheden afgescheiden door de slijmcellen. Het vormt een beschermende laag, die ondoordringbaar is voor pepsine en zoutzuur, zodat deze stoffen de maagwand niet kunnen aantasten. Het slijm dient ook om de voedselbrij te laten glijden.
- Zoutzuur (HCl) is een zeer sterk zuur. Het zorgt voor een zuurtegraad, pH = 2.
- Dit is de optimale pH voor het functioneren van de maagenzymen. Door het zoutzuur daalt de pH van 7 naar ongeveer 2. Dit gebeurt geleidelijk. Vooral in de kern van de maaginhoud blijft de pH nog een tijdje zo hoog zodat de koolhydratenvertering, die gestart was in de mond, gewoon kan doorgaan. Vlak tegen de maagwand aan start de eiwitvertering vrijwel meteen. Met de vetten gebeurt niets in de maag.
- Zoutzuur kan zelfs kalk- en collageenhoudende voedseldeeltjes gedeeltelijk oplossen. Dit is handig wanneer het gaat om scherpe deeltjes zoals visgraten of botsplinters.
- Zoutzuur heeft ook een ontsmettende werking en kan veel micro-organismen in het voedsel vernietigen.
- HCl bestaat uit een waterstofion en een chloride-ion, die los van elkaar in de maag worden gepompt door middel van een protonpomp en dan samen zoutzuur vormen. Na de inname van voedsel wordt deze protonpomp geactiveerd (receptoren op het slijmvlies worden gestimuleerd door o.a.de binding van histamine op de H2 receptor).
Ongeveer een kwartier nadat de eerste hap is doorgeslikt, beginnen de spieren in de maagwand ritmische spierbewegingen te maken, de peristaltische bewegingen. Ze zorgen ervoor dat je voedsel van de ene plaats in je spijsverteringskanaal naar de volgende wordt gebracht.
In het onderste gedeelte van de maag wordt de maaginhoud verder gekneed en vermengd met het maagsap. Dit is de motiliteit van de maag.
Uiteindelijk ontstaat een dunne spijsbrij die de maag beetje per beetje verlaat.
Dankzij de peristaltische beweging van het spijsverteringsstelsel kunnen we ondersteboven ongestoord blijven eten en drinken.
Kijk naar een leuk fragment uit "Hoe Zo".
TEST JE KENNIS OVER DE FUNCTIES VAN DE MAAG. KLIK OP DE FIGUUR OM TE VERGROTEN.
FUNCTIES VAN DE MAAG