INLEIDING

DE SPIJSVERTERING

Spijsvertering betekent letterlijk ‘het verteren van spijzen’.
Dat wil zeggen dat voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen, die het lichaam kan opnemen en gebruiken.
Deze voedingsstoffen worden vervolgens omgezet in bijvoorbeeld energie of bouwstoffen. Bouwstoffen hebben we nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen.
Spijsvertering is dus eigenlijk het verkleinen van voedsel, tot stoffen die bruikbaar zijn voor het lichaam.



 

Het spijsverteringskanaal is een stelsel van buizen en lichaamsholten, dat in direct contact staat met de buitenwereld.


Voedsel dat we opeten passeert achtereenvolgens:
  • de mond
  • de slokdarm
  • de maag
  • de dunne darm
  • de dikke darm, met als laatste deel de endeldarm
Onverteerbare voedselresten verlaten als ontlasting ons lichaam via de anus.
Afhankelijk van de samenstelling van het voedsel duurt de hele spijsvertering 24 tot 48 uur.

Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering.

Bekijk eerst volgend filmpje over de spijsvertering.


Hoe werkt de spijsvertering? - Explania

TEST JE KENNIS OVER DE VERSCHILLENDE DELEN VAN HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL VIA VOLGENDE LEGPUZZEL.

KLIK HIER